• toinen käsi

NAHKATAKIN PESU PESUKONEESSA

Päivitetty: touko 7

Kokeilin ensimmäisen kerran pestä aitoa nahkatakkia pesukoneessa.Olen ylioppilaslakki päässä, päälläni juuri pesemäni viininpunainen/liila nahkatakki, harmaa poolovillis ja mustat neulehousut.
Pesty ja rasvattu takki pääsi vappuna päälle.


Ostin joku aikaa sitten pakettina Kestilän nahkahousut ja nahkatakin. Nämä löytyivät super edullisesti tori.fi:stä. Ihastuin ensin housuihin, mutta takki tuli mukana diilissä. Myyjällä oli jokseenkin epäselvät kuvat ja jos en olisi saanut näitä niin hyvään hintaan, olisin ehkä ollut vähän pettynyt. Housut olivat käytetyssä kunnossa, mutta istuivat kivasti. Takki tuntui alkuun hiukan pieneltä, mutta toisaalta mietin, ettei kaiken tarvitse olla aina oversizea. Kyseiset kaverit ovat hauskan liilan värisiä ja niissä on jännä hopeinen hohde.


Varsinkin takissa oli vahva ominaistuoksu, joka on syntynyt varmaankin nahan, ullakon ja jonkun määrittelemättömän tunkkaisen tuoksulähteen sekoituksena. Ensitöikseni tuuletin sitä parvekkeella useamman päivän (lue viikkoja). Seuraavaksi suihkutin siihen reilusti vesi&etikka suihketta. Etikka poistaa tehokkaasti tunkkaisia hajuja vaatteista esimerkiksi liottaessa tai huuhteluaineena käytettäessä. Suihke ei kuitenkaan takin kohdalla tepsinyt joten päätin ottaa järeämmät aseet käyttöön.


Ensinnäkin sanottakoot, että en todellakaan pesisi nahkatakkia vedellä ellei se olisi yhtä huonossa kunnossa kuin tämä: siinä on kulumia nahassa ja vuori on revennyt useasta kohdasta. Se ei myöskään ole mikään unelmieni löytö, vaan kiva lisä, joka tuli housujen mukana. Aloitin pohjatyön googlettamalla muiden ihmisten kokemuksia nahkatakin pesusta. Vaihtelevat ohjeet sisälsivät ainakin nämä asiat: pese kylmässä, ei rumpukuivausta, mieluiten marseille saippualla sekä vaakakuivaus, ei missään nimessä henkarilla. Rumpukuivauksen luulen olevan vaaraksi pesukoneelle itselleen, jos takki kastuessaan muuttuu liian painavaksi. Henkarissa kuivattaessa nahka saattaa venyä olkapäistä, mikä jättää ikävät jäljet. Yhdessä ohjeessa useaan otteeseen nahkatakkeja vedellä onnistuneesti pessyt tyyppi liotti ne ammeessa ensin shamppoolla ja sitten hiustenhoitoaineen kanssa (hoitoaine on myös vanha kikka kasaan menneille villapaidoille). Lopuksi huuhtelu kylmällä vedellä ja tasokuivatus.Liila nahkatakki on kasassa sängyllä. Sen päällä on "Le Chat" marseillesaippuapala.
Metsästin klassista "Le Chat" marseillesaippuaa kissoja ja koirien kanssa. Nahkatakki ennen pesua.


Siispä tosi toimiin: käänsin takin sisäpuoli ulospäin ja viskasin koneeseen. Raastoin hienommalla raasteella n. ruokalusikallisen marseille saippuaa suoraan rumpuun takin päälle (kääntelin takkia vähän, että saippuaraaste jakautuisi tasaisemmin). Laitoin n. yhden ruokalusikallisen väkiviinaetikkaa huuhteluainelokeroon täysin tieteämättä jos sillä on mahdollisia huonoja vaikutuksia nahan kanssa reagoidessaan. Laitoin villaohjelman päälle ja vastoin pesuohjeita laitoin linkouksen 400 kierroksella. Kokeilin nostaa takkia märkänä pesun jälkeen ja se tuntui suht samalta kuin mikä tahansa pyykki (HUOM. tästä kyseisestä takista lähti hyvin väriä, joten pesukoneessa kannattaa pestä seuraavalla kerralla tummia vaatteita ja kuivattaa niin, ettei lattia värjäänny!) Levitin takin linkouksen jälkeen lattialle pyyhkeen päälle. Annoin sen kuivua siinä kaksi vuorokautta, jonka aikana kääntelin takkia, jotta se kuivuisi tasaisesti. Kuivumaan asettelu kannattaa tehdä tarkasti, sillä jokainen ryppy, taitos ja venymä kuivuu kovemmaksi ja varsinkin venymät saattavat pilata takin muodon.


Pesu- ja kuivausoperaatioiden jälkeen nahan pinta tuntui tosiaan hiukan kuivalta ja koppuraiselta. En halunnut tuhlata pienemmissä purkeissa olevia kenkienhoitotuotteita tähän takkiin, niin päätin käsitellä sen kauttaaltaan ohuen ohuella kerroksella kookosöljyä. Annoin öljyn imeytyä rauhassa yön yli.Olen ottanut kuvan peilin kautta, minulla on nahkatakki päällä, tummansininen ja valkoinen raidallinen t-paita ja kotihousut jalassa.
Loppujen lopuksi pesu ei vaikuttanut ulkonäköön. Takki ennen pesua kotivaatteiden kanssa.

Was it worth it? Pakko sanoa, että olen yllättynyt! Pahin tunkkainen haju lähti, ja jäljelle jäi vain nahkatakille ominainen nahan haju. Loppujen lopuksi prosessi oli todella yksinkertainen, vain aikaa vievä. Tähän takkiin pesu ei vaikuttanut ulkoisesti mitenkään. Varmasti toimii varsinkin takeille, jotka ovat tahraisia, ja kaipaavat nimenomaan vesipesua. Hienoimmat, ohuet nahkalaadut ja ne ihanimmat nahkatakkilöydöt kannattaa viedä kuitenkin suosioilla pesulaan pahimpien skenaarioiden välttämiseksi. (Toim. huom. näin viikon jäkeen pakko sanoa, että outo "kirppis"haju on takissa edelleen ja aion punnita jos laitan sen sittenkin kiertoon...)