• toinen käsi

HELLE JA PUKEUTUMISEN SIETÄMÄTÖN KEVEYS

Helle saa joskus pukeutumisen tuntumaan niin rasittavalta toimenpiteeltä. Myös kirppiksen hutiostokset rasittaa. Onneeksi kaikkeen voi pureutua ja lähteä korjaamaan rasituksia muun muassa katsastamalla kunnolla vaatekaapin sisällön.Olen mustan seinän edessä, päälläni on oliivinvihreä pellavabeliseri ja olallani musta samettilaukku kultaisilla kirjailuilla. Kädessäni on pahvinen, punainen kokismuki.
Päälläni on monta suosikkia: pellavableiseri ja ikivanha samettilaukku.

Tätä ilmastonmuutoshellettä on nyt jatkunut vaikka kuinka ja kauan. Jossain määrin kyllä tykkään lämmöstä. Se tuo mieleen lapsuuden kesät Unkarissa ja unelmaolotilan eli kuin kyy kalliolla lämmössä köllötellessä. Kuitenkin helle on monin puolin vaikea: pitää pukeutua ehdottomasti ilmaviin ja mukaviin vaatteisiin, mukaviin materiaaleihin, jotka eivät hiosta, mahdollisesti peittävästi, jotta saisi paremman aurinkosuojan... Eilen seisoin pursuavan vaatekaappini edessä ja koin pitkästä aikaa sen fiiliksen, kun ei ole mitään päälle pantavaa. Tai joo, on, mutta ei mitään kiinnostavan tuntuista, mikä herättäisi jotain intoa aivoni tyyli-osissa. Näinä hetkinä, kun on vaikea lähteä pukemaan mitään päälle, koitan valita kaapistani ne kaikkein luotettavimmat jutut. Mitkä ovat varmoja valintoja ja joissa tunnen aina oloni hyväksi? Joskus vanhojen asuyhdistelmien toistaminen on itselläni toimiva pelastus.Istun terassilla, päälläni on vaaleanvihreä vintagemekko ja päässäni sinipilkullinen silkkihuovo "mummo" tyylillä. Juon jalallisesta lasista punaista drinkkiä.
Kanavoin isoisoäitiäni pääni silkkihuivilla. Huivi suojaa hyvin auringolta.

Siinä kaapin äärellä seisoessani aloin miettimään pukeutumiseni muutoksia lähiaikoina. Minulla oli vuosia aika perus juttujen äärellä olemista: yksivärisiä ja maanläheisiä vaatteita. Sitten sain inspiraation pukeutua enemmän väreihin ja löytää ehkä joku osa minusta, jonka olen kadottanut. Nyt huomaan, että kaappiini on jonkun verran kertynyt omituisia vaatekappaleita, jotka täyttävät jotain kriteerejä ja missaavat toisia. Ja jos jotain niin sitä tunnetta inhoan, että kaappini on pullollaan käyttämättömiä vaatteita. Ehkä nämä uudet tyylilliset inspiraatiot tuovat mukanaan aina vähän jotain jämiäkin, jotka eivät sitten istukaan vaatekaappiin pidemmäksi aikaa. Enkä puhu vain trendeistä vaan myös omista henkilökohtaisista innostuksista.


Jossain vaiheessa onnistuin pitämään kirppistelyssä hyvän kurin. Jos joku ei ollut täydellinen, jätin sen rekille. Oikeastaan se on todella helppo huomata, jos joku toimii tai ei toimi. Ainakin itselläni ensimmäinen intuitiivinen ajatus kertoo monesti hyvin pitkälti totuuden. Onpa ihana paita... Se on silkkiä... kiva kuviointi... hyvä koko... mutta tää helman rypytys on vähän hassu. Sitten alan miettiä, onko se liian hassu vai ihan kiva hassu, vaikka minun pitäisi pyrkiä löytämään vain 10/10 vaatteita jo aika runsaaseen vaatekaappiini.


Ja mitä tulee noihin avonaisen vaatekaapin edessä seisoskeluille... Katsasta koko kaappi läpi ja tee kriittinen seula kaikille vaatteille! Itselläni ainakin pukeutumista haittaa se, jos kaappi on täynnä vain häiriötekijöitä oudoista, oikeasti itselle sopimattomista vaatteista. Kävin illalla läpi kaappini ja päästin vihdoin menemään yhden kauniin silkkipaidan, koska tajusin käyttäneeni sitä viimeksi kahdeksan vuotta sitten. Sanoin heipat myös lempihousuilleni, jotka eivät enää mahdu minulle. Parasta oli vielä se, kun tajusin että hei, mullahan on ihania vaatteita! Omasta vaatekaapista inspiroituminen on niin hyvä fiilis. Ja kivojen asuyhdistelmien löytäminen siinä samalla on kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Alla on esimerkki tilanteesta, jossa olin koonnut vaatteita, joita halusin kokeilla ja päättää niiden kohtalosta. Housut olivat päällä ihan muuten vain ja silkkibleiseriä kokeilin muistellakseni miltä se näyttikään päällä. Ja näiden kahden sattumalta koottu yhdistelmä tuntui niiiin minulta!Seison peilini edessä, tukkani on nutturalla ja päälläni on ruosteenoranssit leveät housut ja valkoinen silkkijakku.


Olen ottanut asukuvan ylhäältä alas kuvaten. Kuvassa näkyy munasävyinen itämainen matto ja päälläni on samat oranssit housut ja valkoinen bleiseri kuin edellisessä kuvassa.


Eli kaksi asiaa. Yksi: kriittinen ote kirppiksillä ja osta vain semmoisia helmiä, jotka ovat 10/10 ja kaksi: seulo vaatekaappi kriittisesti läpi ja inspiroidu niistä jutuista, joita jo omistat.