• toinen käsi

BIRKENSTOCKIEN MAKEOVER

No johan on otsikossa finglishiä, mutta tein siis Birkenstock- sandaaleilleni pienen freesauksen.Kuvassa pitelen Birkenstock sandaaleita kädessäni taustalla vihreä peikonlehti.
Heti kättelyssä kuva lopputuloksesta.

Olen käyttänyt Birkenstockin Arizona-sandaaleita siitä asti kun ne tulivat nk. trendikkäiksi. Alunperinen syy tosin oli se, että saan ihan lättäpohjaisista kengistä usein kipeät kantapäät ja jalkapohjat ja siitä syystä siskoni halusi ostaa minulle ergonomisemmat kesäkengät. En siis varsinaisesti tähdännyt trendin aallonharjalle, mutta kaksi asiaa yhdistyivät ja niin Birkkarit jäivät elämääni.


Olen omistanut tähän mennessä kahdet samanlaiset Birkenstockit. Arizona malli, jossa on kaksi paksumpaa remmiä, sopii monipuoliseen ja järeämpäänkin käyttöön. Ja sellaista kesäkenkieni käyttö onkin; pitkiä kävelyitä ja samojen kenkien käyttämistä koko kesäkauden. En ole ikinä ymmärtänyt, miten joidenkin ihmisten käyttöesineet eivät kulu ja näyttävät kuin uudelta vuosienkin jälkeen. Olen koittanut ajatella, että elän elämääni täysillä ja pieni kuluminen kuuluu asiaan. Alla on hyvä kuva vuodelta 2019, kun vaihdoin varmaan kuusi tai seitsemän vuotta minua palvelleet Birkkarit uusiin. Kuva saattaa järkyttää herkimpiä..Kuvassa näkyy kaksi Birkenstockin Arizona-sandaalia. Vasemmalla puolella oleva sandaali on uusi ja oikealla puolella 6-7 vuotta vanha kulunut sandaali. Ero ulkonäössä on käytön jäljiltä suuri.
Suoraan paketista vs. 6-7 vuoden raskaan sarjan käytön jälkeen.

Nykyiset sandsut ovat käytössä nyt siis kolmatta vuotta. Ne alkoivat näyttää jo hieman rapistumisen merkkejä, joten halusin tehdä niille pienen spa-hoidon. Seurasin puhdituksessa Arkive Ateliérin hyvää ohjetta nimenomaan Birkenstockien hoitoon, jonka löydät täältä. Aloitin projektin harjaamalla kengät kauttaaltaan kenkäharjalla. Seuraavaksi avasin soljet ja kumitin koko pohjan mokkakumilla. Tämä osuus on hiukan raskas, mutta on hauska nähdä selkeää tulosta kun kumi saa tummuneet pohjat vaaleammiksi.Välivaihekuva kahdesta sandaalista, joista vasemmalla puolella olevalla on vaaleampi, puhtaampi pohja mokkakivellä kumituksen jälkeen.
Vasemmalla on mokkakivellä kumitettu pohja, oikealla lähtötilanne.

Koska jalkani hikoilevat jonkun verran ja muutenkin kaipasin jykevämpää freesausta, päätin pestä sisäpohjat mokanpesuaineella. Sisäpohjathan ovat mokkanahkaa, muuten nuo perusmalliset Arizonat ovat pohjistaan muovia ja korkkia ja remmit tekonahkaa. Sisäpohjien pesuun käytin Arkive Ateliérilta ostamaani pesuainetta. Kun ne oli pesty, laitoin ne kuivumaan pariksi päiväksi kylppäriin. Huom! Älä ikinä kuivata kenkiä muuta kuin huoneenlämmössä ei esim. patterien tai lattialämmityksen läheisyydessä. Pesun ja kuivauksen jälkeen pyyhin kostealla rätillä kaikki remmiosat.Kuvassa näkyy mokkakivellä kumitetut sandaalit lilan torkkupeiton päällä sekä pohjan pesuainepullo ja siihen kuuluva pieni harja.


Halusin tehdä vielä viimeiset silaukset spa-hoidon päätteeksi. Tussasin permanenttitussilla metalliosan kuluneet pinnat taas mustiksi ja sivelin sivuilla näkyvän korkkipohjan päälle erikeepperiä tuomaan taas uudenkarheaa kiiltoa niihin. Liimasin myös repsottavat osat remmien ja pohjan välistä. Birkenstockeille myydään nimenomaan korkkipohjille dedikoitua liimaa, mutta ajattelin mennä itse vähän köykäisemmällä versiolla. Ja voin suositella erikeepperiä, toimii hyvin! Lopuksi vielä kävin tekonahkaremmien sisäpinnat läpi nukkakammalla.Pitelen käsissäni sandaaleita, jotka näkyvät sivusta päin. Taustalla vihreä peikonlehti.
Lopputulos! Tässä kuvassa näkyy hyvin, miten liima siistii korkkireunaa.

Kuvassa olen lammen rannalla ja jaloissani on juuri huolletut Birkenstock-sandaalini.

Tämä freesausoperaatio oli kyllä paikallaan. Kengät saivat taas vähän armonaikaa ja innostun aina siitä, jos voin pidentää käyttämieni vaatteiden tai asusteiden ikää. Vinkkinä vielä, että hajuista voi päästä eroon myös esim. pakastamalla kenkiä muutaman päivän tai heti käytön jälkeen ripottamalla ruokasoodaa kengille. Soodan voi imeytymisen jälkeen harjata kenkäharjalla tai imuroida pois.


Ja vielä: käyttämäni välineet olen ostanut Arkive Ateliérin sivuilta. Kannattaa tutustua heidän valikoimaan ja vaatteiden huoltoon liittyviin artikkeleihin sekä ohjeisiin.