• toinen käsi

SECOND-HAND KULUTUKSEN POHDINNAT

Päivitetty: 20. heinä 2021

Olen kokenut jokseenkin haastavaksi kirjoittaa ajatuksiani kuluttamisesta ja ekologisuudesta tänne blogiin. Ei siksi, etteikö aihe olisi kiinnostava ja lähellä sydäntäni, vaan sen monimuotoisuuden -ja mutkaisuuden vuoksi. Näistä ajatusten virroista poimin otantoja, ja varmasti palaan aiheeseen uudelleen.

Kuvassa avaan Marimekon kangaskassia, jossa on viikattuna vintagekaupasta ostamania vaatteita.
Viime kesänä ostin kassin sisällöt Frida Marinasta, VSE:stä ja Pieni sydän -secondhandistä.

Yhä useammin olen miettinyt kulutustani ja sen historiaa. Olen aina pyrkinyt olemaan mahdollisimman ekologinen jokaisella elämän osa-alueella. Kuitenkin oivallukset, kuten kaikki kulutus on kulutusta, ovat avanneet oman maailman asian pohtimiseen. Vaikka kyseinen lausahdus kuulostaa todella yksinkertaistetulta, niin se on totista totta. Kuluttaminen on aina jotain, mitä meidän tulisi tarkastella kriittisesti.


Kierrätetyt vaatteet ovat tietenkin kaikkein ekologisin vaihtoehto hankkia itselle uusia vaatteita. Se on selvää. Kuitenkin kierrätettyjäkin vaatteita kuljetetaan, huolletaan, pestään ja niiden esille laittamiseen menee työtunteja ja vuokrakuluja. Vaate on voitu laittaa kiertoon hutiostoksen perusteella ja päätyy olemaan ns. second-handia, vaikka tuotetta myytäisiinkin samaan aikaan uutena kaupassa. On tietenkin triviaalia arvuutella kirppiksillä myytävien vaatteiden taustaa, mutta se on hyvä ottaa huomioon niitä ostaessa ja omaa kulutusta miettiessä.Kuvassa vaatekaapin ovenkahvassa roikkuu henkareissa musta tikkitakki, leopardikuosinen kauluspaita, sinivalkoruudullinen kauluspaita ja vaaleanruskea nahkakauluspaita.
Kierrätyskeskuslöytöjä miinus Arketin nahkakauluspaita, joka on Vestiairesta.

Ehkä pääpointtina on myös miettiä, miksi haluan ostaa uusia juttuja, tässä tapauksessa vaatteita? Käynkö kirppiksillä pakonomaisesta himosta vai harrastusmielessä? Onko mielessäni mitään suunnitelmaa ja voinko olla ostamatta, jos joku tuote ei ole täsmälleen mitä etsin? Mitkä ovat ne syvemmät motiivit ostaa uusia vaatteita? Ei ole tunkkaisempaa fiilistä, kuin lähteä kirppikseltä jo katuen omia löytöjään, sillä ilman niitäkin olisin pärjännyt paremmin kuin hyvin. Oman vaatekaapin täyttäminen turhalla roinalla, jota ei päädy edes käyttämään, on inhottavaa.


Vaatteideni elinkaari omassa käytössäni vaihtelee. Tyylini on ollut jokseenkin aika samanlainen ikuisuuden. Tällaiset vaatteet, jotka säilyvät pitkään, ovat parhaita. Silti tuntuu, että tarve myydä käyttämättä jääneitä vaatteita tulee aika usein. Tykkään, että minulla on paljon vaatteita, mutta voisin koittaa vähentää sitä vaatekierron nopeutta ja määrää ja keskittyä jo niihin vaatteisiin, jotka omistan. Se on kuitenkin se kaikkein ekologisin paikka löytää vaatteita; oma kaappi.


Monet puhuvat samasta teemasta ja esimerkiksi Instagramissa löytyvä @tiiawers:n Tiia kirjoittaa ajoittain niin samalla aaltopituudella resonoivia juttuja. Kiinnostava kuulla samoja aatteita ja saada näkökulmaa omiin ajatuksiin! Toinen tyyliin ja sen syvempiin kerroksiin pureutuva tyyppi on Tibin perustaja Amy Smilovic. Hänen teoriansa eri vaatteista kolahtaa monesti ja tajuan monia juttuja omastakin kaapistani. All in all on hyvä tiedostaa oma tyyli, niin välttyy monilta hupsuilta hutiostoksilta.


Yksi hyvä käytännön vinkki ns. pakonomaiseen kirppistelyyn (tai uusien vaatteiden ostamiseen) on pitää sometaukoa. Kun ei saa liikaa inspiraatiota ulkopuolisilta, joka on myös tosi kiva ja hyvä juttu, voi keskittyä itseensä, rentoutumiseen ja olennaisiin asioihin elämässä.